10 års jubileum

Jeg vet ikke om jubileum egentlig er det riktige ordet, men nå i januar, så kan jeg se tilbake på 10 år med gluten og melkefritt kosthold. Det føles nesten litt surrealistisk at det har gått så lang tid, for det er jo bare sånn livet mitt er. Heldigvis så har mye forandret seg på de ti årene som har gått. Utvalget er større enn noen gang, og stadig flere produsenter ser det positive i å lage produkter som passer for alle. Veien min begynte egentlig et år før. Med stadig økende mageplager som legene ikke fant ut av. Men takket være en dyktig fastlege som klarte å tenke utenfor boksen, så fant jeg sakte, men sikkert ut av plagene mine og hvorfor de var der. Og med nytt kosthold på gang, så fikk jeg tilbake livet mitt. Jeg er ikke helt frisk, og det vil jeg nok aldri bli heller, da jeg har crohns bak alt dette, men jeg fungerer i hverdagen, og det er jeg fornøyd med.

 

For 10 år siden satt jeg en januarmorgen og spiste fruktsalat med yoghurt til frokost, da magen reagerte momentant og kraftig. Det var noen helt forferdelige kramper etterfulgt av noe som føltes som hundre doturer med løs mage. Derfra var det ingen vei tilbake for meg, det var også da jeg skjønte alle de gangene jeg hadde vært dårlig opp gjennom årene etter måltider. Dette hadde nok holdt på mye lengre i kroppen min enn jeg var klar over. Det var bare jeg som ikke lytta og forstod før det gikk så langt at magen ikke ville mer.

 

Den første handleturen var forferdelig demotiverende! Det var ikke en ting av det jeg pleide å spise som ikke inneholdt melk og/eller gluten. Med litt jakt fant jeg et brød i butikkhyllene, en type wienerpølser og en meltype jeg kunne bruke. Frustrasjonen var stor og jeg hadde mest lyst til å bare gi opp alt som het mat. Mye av ferdigmaten og halvfabrikatet ble byttet ut med rene råvarer og mat laget fra bunnen av. Og sakte, men sikkert så følte jeg at jeg begynte å komme på rett spor. Dessverre så fant kroppen min ut at tomat var ordentlig fyfy etter det første svangerskapet mitt. Det er en kryssreaksjon på bjørk og gresspollen, og noe magen min virkelig ikke vil ha noe særlig av. Der kom det en ny utfordning for meg som elsket tomatsauser og tomater og alt.

 

Men igjen ble frustrasjonen snudd. Med de nye reglene for gluteninnhold, ble det endringer hos flere produsenter. Og plutselig hadde jeg flere meltyper å velge i, blant annet toro. Pølser ble lettere tilgjengelig, og jammen dukket det ikke opp fiskepinner i butikkene også. De siste årene, har utvalget av allergivennlige produkter økt mer enn noen gang. Det er ikke lenger et brød i butikkene, men mange! Noe mer begrenset utvalg da jeg ikke skal ha hvetestivelse, men jeg kan likevel komme på i hvert fall seks ulike typer sånn på stående fot. Alt av pølser omtrent er nå uten gluten og melk, det har kommet fiskekaker og fiskeboller på plass, ja og fiskepudding ikke minst. Vi har til og med begynt å få et greit utvalg når det gjelder sjokolade. Hvem hadde trodd det for ti år siden?

 

Bloggen ble til for nesten 8 år siden. Som et behov for å dele den kunnskapen jeg selv hadde opparbeidet meg. Hvis jeg kunne hjelpe et menneske til en lettere vei inn i den allergivennlige veien enn jeg selv hadde hatt, så var målet mitt nådd. Med årene har bloggen vokst, jeg har fått eget domene, og flytta fra blogspot til wordpress. Og tilbakemeldingene har vært helt suverene. Enten de kommer på bloggen, på facebook eller på allergimatsnappen. Det har åpnet en verden av muligheter jeg ikke visste fantes der ute, og jeg er så takknemlig for hver eneste en av de som har vært med på veien sammen med meg. Jeg har ingen planer om å gi meg med det første, og jeg håper at jeg fortsatt kan klare å inspirere og bli inspirert sammen med dere.

Be the first to comment

Legg inn en kommentar