Allergivennlig julemat for alle og enhver.

Det kan være krevende å være allergiker i hverdagen, og kanskje enda mer når jula kommer og det blir juleselskaper i alle retninger. Heldigvis så finnes det mange gode oppskrifter der ute på julemat som lett kan endres om til allergivennlige varianter. Og i år, er det faktisk første året jeg kan skrive et innlegg som dette, og ha med ferdige medisterkaker i lista over mat man får kjøpt som er uten gluten og melk. Og det er virkelig noe man kan like! Så her kommer alle mine tips, triks og oppskrifter for en god julefeiring på allergivennlig vis.

 

Kalkun.

Her i huset, har vi en sammenblanding av tysk og norsk juletradisjon. Og der nordmenn spiser kalkun på nyttårsaften, spiser tyskerne kalkun på julaften. Og da gjerne med poteter, saus laget av kraft og surkål. Jeg har aldri funnet en stuffing som ikke gjør kalkunen tørr, så jeg har adoptert min svigermors måte å lage kalkun på. Nemlig å fylle den med eple og banan før steking. Jeg pensler den med litt melkefritt margarin, og bruker noe så fancy som Hindu sitt kylling tandoori krydder. Synes du det høres merkelig ut? Det synes jeg første gangen og, men du verden så godt det blir! Så putter jeg kalkunen i en langpanne, heller på en liter vann eller så, og setter den i ovnen på 175 grader. Jeg beregner ca 30 minutters steketid per kilo kalkun, noen ganger litt lenger. Mange av de kommer med termometer som spretter ut, så bare å følge med. Husk å ta opp kalkunen 2-3 dager i forveien, og tin den sakte i kjøleskapet før den går i ovnen.

 

Saus fra kalkunkraften.

Når kalkunen er lempet ut av langpanna, heller jeg i en liter vann til. Så setter jeg langpanna inn i ovnen og setter ovnen på fullt. Når krafta koker skikkelig, siler jeg den av. Jevner med maisstivelse utrørt i vann, smaker til med salt, pepper og sukkerkulør. Enklere og bedre blir det faktisk ikke!

 

Ribbe.

Du får både krydret og ukrydret ribbe i butikkene. Familieribbe, tynnribbe, ribbestek osv. Vi pleier å gå for en familieribbe, da den både har den fete tynnribben, og den litt mindre fete kotelettkammen. 2-3 dager før ribba skal stekes, ruter vi opp svoren, krydrer med salt og pepper og legger den tilbake i kjøleskapet. Skal du steke en familieribbe, er det viktig at du putter noe under tynnribba for å jevne ut stekeoverflaten på ribba. Hell litt vann i forma, og dekk med aluminiumsfolie. Stek den på 225 grader i 45 minutter. Ta av folien, og sett ribba tilbake i ovnen, men senk nå temperaturen ned til 175 grader. Som for kalkun, så beregner jeg ca 30 minutter per kilo ribbe. Om svoren ikke er sprø på slutten, så er det bare å sette på grillelementet og følge med. Her går det fort, så ikke lur deg unna, for før du vet ordet av det, er den brent.

 

Medisterkaker.

Medisterkaker for meg, er grove medisterkaker. De fine som er laget av medisterfarse, kaller jeg for farsekaker, og har ikke noe med julemat å gjøre for min del. Selv om jeg vet mange bruker det. Gluten og melkefri medisterfarse finner du i fire kilos bakker fra Gilde hos ulike butikker når det nærmer seg jul. Og som et lite tips, medisterfarse iblandet amerikansk blanding lager fantastisk gode lunsjkaker. Når det gjelder de grove medisterkakene, så kan vi juble høyt i år. For nå har nemlig Coop kommet med flere typer som er uten gluten og melk. Coop, Xtra og et til har jeg funnet der så langt. De fra Xtra er prøvd, smakt og godkjent, og ungene i huset elsker dem! Selv om jeg og synes de er gode, så kan de fremdeles ikke måle seg med mine egne hjemmelagde. Så her er det bare å velge og vrake hvor mye jobb du ønsker.

Medisterkaker

 

Julepølser.

Da jeg hadde min første gluten og melkfrie jul for ni år siden, fantes det kun en julepølse på hele markedet som var uten gluten og melk. Takk og lov at vi har kommet lenger enn det. For nå har både Gilde, Leiv Vidar og Finsbraathen melke og glutenfrie julepølser. Og ikke bare det, men nok en gang, så slår Coop til med både en fin og en grov variant av julepølse. Den fine fra Xtra er selvfølgelig prøvesmakt og godkjent. Og jeg tør faktisk påstå at det er den beste julepølsa hittil. Ungene går bananas over den, og den er like god varm til middag som kald på brødskiva. I samme slengen som julepølser, må jeg jo også nevne sosisser. For nå har både Gilde og Coop sosisser uten gluten og melk. Og nok en gang er disse en slager hos ungene. Jeg mener, hva er vel bedre enn små babyjulepølser?

 

Julens desserter.

 

Igjen så finnes det sikkert hundre ulike varianter av hva folk spiser til jul. For vår del, er det riskrem som står høyest i kurs. Krumkaker og multekrem er også en gammel traver på manges julebord. Og her er løsningen på disse to fra min side.

 

Krumkaker og multekrem

Multekremen lages lett ved å piske sammen alpro sin piskbare fløte og sukker, og blande i multene. For krumkakeoppskrift, trykk på linken.

Krumkaker

 

Riskrem

Riskrem er og blir tradisjonen i min familie. Med masse rød saus på! Før jeg begynte på gluten og melkfritt kosthold, pleide vi alltid å kjøpe ferdig riskrem i frysedisken. Så jeg rev meg godt i håret da første jula stod for dør. Men med litt kreativitet og litt utprøving, vil jeg påstår jeg har funnet fram til en fantastisk god oppskrift som til og med de uten allergier synes er god.

Riskrem

 

For de som har kommet til bunnen nå, og tenker at vent litt, det mangler noe her! Så kan jeg bare si at jeg vet at jeg har unnlatt pinnekjøtt. Og det er gjort med vilje. Rett og slett fordi familien min aldri har hatt noen tradisjon med pinnekjøtt. Jeg har smakt det et par ganger, og synes det lukter og smaker forferdelig. Jeg er nemlig ikke noe glad i fårekjøtt, og langt mindre fårekjøtt som er kokt. Så akkurat den delen må jeg bare beklage at jeg ikke har noe å bidra med på. Så med det ønsker jeg alle en god og allergivennlig julefeiring med mye god mat!

Be the first to comment

Legg inn en kommentar