Allergivennlig julemat for alle.

Det er dessverre veldig mange der ute som automatisk blir negative når de hører ord som allergivennlig, allergimat eller allergifritt. Det de ikke vet, er at mye av den maten vi spiser, faktisk kommer allergifritt fra fabrikk. Pølsene man spiser, medisterkakene man spiser, kjøtt, grønnsaker osv. Og skal du ha en allergiker i hus til jul, så er det ikke sikkert du trenger å gjøre så mye ekstra arbeid bare du får tenkt deg om litt. Med innlegget her, håper jeg å gjøre den allergifrie julen litt lettere både for deg som allergiker, og deg som skal servere en allergiker. En god oversikt over det meste av tradisjonell norsk julemat. Untatt pinnekjøtt, for det har jeg faktisk aldri laget da jeg ikke spiser fårekjøtt.

 

Julemat nummer 1 for mange, er selvfølgelig ribbe! Jeg husker ikke helt hvor mange prosent av befolkningen som spiser ribbe på julaften, men det er jammen ikke få! Selv er vi mest glad i familieribbe, da vi er et par kresne i hus som ikke er så glad i alt fettet. Så vi spiser da kotelettkammen. Men du kan få like godt resultat med en tynnribbe om du ønsker. Jeg foretrekker å kjøpe ukrydret ribbe, da jeg kan krydre den etter min egen smak. Et par dager før steking, ruter jeg den opp og gnir den inn med salt og pepper. Så dekker jeg den til, og den får kose seg i kjøleskapet til den skal i ovnen. Skal du steke en familieribbe, så er det viktig å ha en asjett under den tynne delen av ribba, så stekeoverflaten ikke blir for ujevn. Legg ribba i en form, hell på litt vann og dekk med folie. La den steke ved 225 grader i 45 minutter. Ta så av folien, senk varmen til 175 grader og la den steke i 30 minutter for hver kilo den veier. Veier ribba de tre kilo, så steker du den da i 1,5 time. Skulle ikke svoren være sprø, så er det lov å jukse litt med grillelementet i stekovnen. Men følg nøye med. For veien fra sprø til brent er veldig kort!

 

Her i huset har vi pleid å bruke kalkun på julaften. I hvert fall etter jeg giftet meg med Lars som har tatt med sin tyske tradisjon til oss. Men i stedet for å stappe den full av kjøtt og annet som suger kraften ut av kalkunen, så fyller jeg den med eple og banan som gir kraft inn i kalkunen. Jeg pensler den med smeltet margarin og bruker noe så enkelt som Hindu til tandoori kyllingkrydder for å gi den litt smak. (og tro meg, det blir sabla godt!) Putt kalkunen i en langpanne, hell på litt vann, og stek den ved 175 grader. I likhet med ribbe, beregner jeg en halvtime per kilo kalkun. Bare husk å ta kalkunen ut av fryseren 2-3 dager før den skal stekes, og tin den sakte i kjøleskapet.

 

Saus fra kalkunen:

Lemp kalkunen ut av langpannen. Hell på litt vann, og sett den tilbake i ovnen. Kjør varmen opp til fullt, og la det boble i et par minutter. Sil av kraften i en kjele, kok opp og ha i jevning (maisstivelse rørt ut i vann). Smak til med salt og pepper, og ha i litt sukkerkulør for fargens skyld. Enklere blir det ikke, og det smaker helt nydelig!

 

Medisterkaker skjønte jeg fort i voksen alder at er et ganske vidt begrep. Man skulle egentlig ikke tro det, men det finnes flere varianter rundt i de norske hjem. For min del, er medisterkaker det som i dag ofte kalles grove medisterkaker. Jeg kjøper medisterdeig, blander ut med krydder, potetmel og rismelk, og steker i panna. Mange bruker ingefær i medisterkaker, men det gjør ikke jeg. For min smak, så blir det helt skjæring med de andre krydderne. Er du en av dem som bruker medisterfarse til medisterkaker, så finnes det fire kilos bakker med gluten og melkefri farsedeig fra Gilde. Den er mye finere og har en helt annen konsistens enn de grove. Jeg bruker den forøvrig til å lage lunsjkaker før jul hvert år. Bare blander i amerikansk blanding og steker. Men det var en avsporing. I tillegg til å lage selv, så får du faktisk kjøpt ferdige medisterkaker som ikke er så verst i smaken. Nemlig Coop sine egne fra merket Xtra.

Medisterkaker

 

Julepølsene hører jula til. I hvert fall for alle oss som har trekløveret ribbe, medisterkaker og julepølser på bordet julaften. For noen år siden, så måtte man lete høyt og lavt i butikkhyllene etter melke og glutenfrie julepølser. Men nå i dag er det jo en drøm! Både Gilde, Coop og First price har gode julepølser som er uten gluten og melk. Du finner de i enhver kjøldisk rundt om i landet nesten. Visste du forresten at First price sin har vunnet blindtester på smak flere ganger? Man skal ikke kimse av billigmerkene altså.

 

 

 

Julens desserter!

Jeg må si jeg noen ganger lurer på hvordan vi klarer å dytte i oss dessert etter all den feite og mektige julematen vi spiser. Men på et merkelig vis, så går det hvert eneste år. Her i huset er det riskrem med rød saus som er den store tradisjonen når det gjelder desserter på julaften. Men det finnes andre tradisjonelle desserter og. Og her kommer oversikten.

 

Krumkaker og multekrem er ikke en dessert vi spiser her hjemme. Men smaken derimot er jo helt himmelsk. I stedet for å snurre krumkakene til små kremmerhus, så legger du de over glass og bølger de til små kopper mens de enda er varme. For multekremen, er det så enkelt som å piske alpro sin kremfløte (eller annen plantebasert kremfløte du tåler) med litt sukker og vaniljesukker, og blande inn multene.

Krumkaker

 

Riskrem er som sagt vår favoritt her hjemme. Jeg var rimelig fortvilet da jeg slutta å tåle melk, for tidligere hadde jeg bare kjøpt de ferdig i frysedisken og synes det var en god løsning. Men heldigvis klarte jeg å snu det rundt, og få til en skikkelig god oppskrift på riskrem. Når det gjelder den røde sausen, så jukser jeg da. Enten ved å kjøpe pose fra Freia som blandes ut med sukker og vann og kokes opp, eller ved å kjøpe ferdig på boks.

Riskrem

Og har du klart å scrolle deg helt ned hit, så håper jeg du har fått nytte av alle mine råd om en allergivennlig julefeiring. Ikke trenger det å være vanskelig heller. Det er jo det beste av alt! Og med det ønsker jeg dere alle en god adventstid og en flott julefeiring også i år!

Be the first to comment

Legg inn en kommentar