Allergivennlig mat på budsjett.

Den siste tida har debattene rast rundt på nett etter regjeringen la fram forslaget om å kutte i “glutenstøtta”. Jeg har sett både gode og dårlige innlegg, gode og dårlige argumenter, men har selv valgt å holde lav profil rundt det. På den ene siden har jeg lyst til å kaste meg inn i debattene, for det forslaget de har kommet med, henger ikke på greip i det hele tatt. På den andre siden, så tenker jeg alle eller ingen. Jeg har selv aldri fått en krone i støtte til kosthold, og jeg kjenner mange som står i samme situasjon. Likevel får vi det til å gå rundt på et vis. Fordi kostholdet er viktigere enn pengene. Jeg håper selvfølgelig at regjeringen snur, og i det minste ikke kutter så mye som de har lagt fram nå, men skulle det gå gjennom, så er det greit å ha noen små knep i bakhånd for å gjøre livet bittelitt lettere økonomisk. Og jeg har virkelig lært meg til å benytte meg av mulighetene som dukker opp.

 

Matlager!

Det aller viktigste her i huset er et matlager. Jeg har et kott, to frysere og et kjøleskap til lagring. Rett og slett fordi det gir mulighet til å handle inn ekstra når man finner ting på tilbud. Tørrvarelageret mitt består av alt fra hermetikk til ulike meltyper, sukker, bakevarer, nudler og pasta. Kjøleskapet er fylt med ulike typer plantemelk, soyafløte, soyayoghurt og lignende. Mens fryserne har plass til frosne bakevarer.

 

Sverigeturer. 

Jeg er ikke så naiv at jeg tror Sverige bare er en liten svipptur for folk flest her i landet. Men for de som har muligheten, er det mye penger å spare på å reise en tur over grensa. Utvalget er større, og prisene ligger i snitt rundt 30% lavere enn her. Noen ting er like dyrt, andre ting er veldig mye billigere. Pasta, mel, knekkebrød, alpro sine melkefrie varer er noe av det du kan spare mye på. I tillegg har de bredere og bedre utvalg av melkefri ost, som astrid og aporna eller violife, som også ligger godt under i pris i forhold til her.

 

Tilbud.

En av de tingene som har blitt bedre med årene, er at enkelte butikkjeder kjører tilbud på glutenfrie (eller melkefrie) varer med jevne mellomrom. Coop Obs har ofte 30-40% avslag på ulike merker av glutenfrie varer. Schär, Hatting og Semper virker å være gjengangere. De har også 40% avslag på alt fra Änglamark med jevne mellomrom, og det innebærer da også ting som soyamelk og havremelk. Coop Extra har med jevne mellomrom 30-40% i avslag på produkter fra Hatting. Dette er gode produker som i utgangspunktet koster en del, men som da får en mer levelig pris. Meny er også kjent for å kjøre kampanjer på fri for produkter. Både glutenfritt og melkefritt har ofte 30-40% avslag. Det varierer litt hvilke produkter som går innunder kampanjene, men det er bare å følge med og ta turen ned, så finner man garantert noe.

 

Kundeklubber/apper.

Meny og Coop sender ut kuponger til de som har lastet ned appene deres. Som ivrig storhandler av gluten og melkefrie produkter, betyr det at jeg ofte får en kupong her og der med prisavslag på ulike produkter. Ofte på brød eller ciabatta fra Schär, eller ulike alpro produkter. Æ appen til Rema 1000 er så snill at den innimellom sender meg kupong på 30% avslag på alt av fri for varer. Dette er da en personlig rabattkuppong som kommer i tillegg til de 10% man får i avslag på de mest kjøpte varene der. Og da er det bare å storhamstre.

 

Brødmat.

Et av de gjentakende spørsmålene jeg får, er hva slags brødmat jeg spiser. Og jeg ser det er et av de spørsmålene som går oftest igjen i de ulike gruppene på nett også. I tillegg er det et av de argumentene som er mest brukt i kampen mot glutenstøtten. At glutenfritt brød er dyrt, skal jeg ikke argumentere på. Men hvorfor gå for den dyreste løsningen hele tida? Schär og semper har ferske brød i tørrvarehylla til 40-45 kroner. Schär sitt flerkornsbrød trenger heller ikke en runde i brødristeren for å bli spiselige. Alle brødene derfra er uten hvetestivelse og konserveringsmidler i tillegg. Bakerhuset har havrebrød i frysedisken til rundt 50 kroner. Og hvis du har tid, ork og overskudd, så kan du lett lage brød ut av Møllerens grove melmiks. En pose koster rundt 40-45 kroner, og holder til to brød. Det eneste du trenger i tillegg er salt, vann og gjær. De metter godt og holder lenge. Og dette er nok det absolutt billigste alternativet til brød. Når det kommer til rundstykker, så gjelder samme prinsippet der. Det er billigere å bake selv. Og selv om Hatting sine er veldig gode, så er de fra Schär i tørrvarehylla betraktelig billigere og faktisk ganske så gode de og. Både ciabatta og panini smaker helt nydelig og fungerer like bra til lunsj som til andre måltider.

 

Ikke la deg lure av merking.

Det er lett å lete etter produkter som er merket med glutenfritt eller melkfritt. Men husk at det er mange produkter på markedet som er både gluten og melkefrie uten at de nødvendigvis er merket med det. Det mest latterlige jeg har sett er vel glutenfritt popcorn til den nette sum av 45 kroner for tre poser til å poppe i microen. Mens vanlig micropopcorn er naturlig glutenfritt som det er. Pølser, kjøttpålegg, kyllingnuggets osv finner vi nå lett i de fleste matvarebutikker på lik linje med alle andre. Merking av matvarer er veldig bra det, men noen ganger prøver produsentene å utnytte det til det fulle.

 

Tenk utenfor boksen.

Og dette siste punktet gjelder egentlig for alle. Også de uten allergi. Ting må ikke være så innmari dyrt. Mange ting er billigere å lage fra bunnen enn å kjøpe ferdig. Går du utenfor de vanlige merkevarene er det mange ting som smaker bra og er billig. First price har feks nøttepålegg som smaker som sjokoladepålegg til rundt en tier. Godt er det og. Skal du ha taco, så går det an å spise skjell i stedet for de mye lefsene som er ti ganger dyrere. Lag kryddermikser selv til en billig penge. Handle grønnsaker, bønner og linser på “innvandrerbutikker” (kommer meg liksom ikke vekk fra det uttrykket selv om det helt sikkert finnes et bedre uttrykk for det, men for meg er det utelukkende positivt uansett). Her i byen har vi i hvert fall to av dem, som har helt fantastisk kvalitet på grønnsakene, til en rimeligere penge enn til og med Kiwi har. Utvalget er større både på frukt og grønt også. Peanøttsmør får du til rundt 20 kroner både på rema og Coop fra deres egne merker, smaker like godt som det dyre til Mills de har på Kiwi og Meny. Coop har blant annet karbonader og kyllingnuggets i sitt vanlige sortiment som er gluten og melkefrie. Gode er de også. Og sånn kunne jeg egentlig bare fortsatt. Men tør å tenke utenfor boksen, tør å smake nye produkter, også de rimelige. Og en ny verden vil åpne seg.

 

Be the first to comment

Legg inn en kommentar