Allergivennlig svenskehandel

Et spørsmål som stadig går igjen i ulike grupper på Facebook, er svenskehandel. Hva lønner seg, hva lønner seg ikke. Hvilke produkter har de der, som de ikke har her osv. Og jungelen der er stor. Den har blitt enda større etter hvert som utvalget har økt. Men alt som er melkefritt er ikke nødvendigvis glutenfritt, og alt som er glutenfritt, er ikke nødvendigvis melkefritt. Og enda verre er det når man ikke skal ha hvetestivelse heller. Men det kan ikke stikkes under en stol, utvalget over grensa er større enn her, og jevnt over billigere. Man skal likevel ikke se seg blind på det, for noen produkter, feks Schär sine har til tider faktisk vært dyrere der. Men igjen, utvalget er større. Så her er min lette oversikt over en allergivennlig svenskehandel.

 

Melkeerstatninger.

Det er omtrent samme utvalg der som her, kanskje litt større. Og spesielt på Nordby Supermarked. Fordelen derimot, er at om man kjøper en hel eske med melkekartonger, så får man det til redusert pris. Som regel kommer prisen ut på 18-20 kroner per liter med melk, mot nærmere 30 her for flere av dem. Det er i hovedsak alpro jeg har funnet der, og havremelk (som ikke er glutenfri, men melkefri), så oatly for havremelk, og alpro for rismelk, mandelmelk og soyamelk. Både med og uten smak.

 

Yoghurt,

Yoghurterstatningene er mange! Vår favoritt er Mild and creamy fra Alpro. Den kommer i flere ulike smaker, og er helt nydelig. Blir som drikkeyoghurt her. Denne fåes ikke i Norge til vanlig. De har selvfølgelig vanlig yoghurterstatning fra alpro også. Go on, de små begrene til Alpro, kommer i flere smaker og til rimeligere pris enn her. I Sverige ligger de på rundt 12 kroner, og i tillegg til smakene du finner her, så får du også mango og jordbær over grensa. Og de smaker nydelig!

 

Margarin.

Nå har utvalget av margarin blitt bedre her, og prisene i Sverige er ikke så langt unna her, men jeg synes smaken på de svenske er helt nydelig. Carlshamn er merket, og de kommer i bakemargarin, bordmargarin (både vanlig, lett og smaksrik) og flytende.

 

Ost.

Den hellige kua som allergiker, er ost. Og jakten har vært lang og til tider vond (i smak) på gode osteerstatninger. Astrid og aporna sine firkanta oster (styr unna de runde), er knallgode. Det samme er Violife sine. De er fine både å skjære med høvel, og å rive på rivjern. Funker i ostesaus som pizzatopping. I tillegg har de noe så unikt som melkefri parmesan! Den koster litt, men er drøy i bruk, og virkelig verd pengene! Tidligere har jeg kun funnet disse på Strømstad mat, men sist fant jeg de også på Nordby Supermarked, men ikke sammen med hverken osten eller det melkefrie. Det var helt tilfeldig at jeg oppdaget dem mellom kjøttpålegg og dressinger.

 

Fiberhusk

Fiberhusk er alle glutenfrie gjærbaksteres (eller noe sånt) sin store medhjelper på kjøkkenet. Og prisen i Sverige er rundt omkring halvparten av det den er i Norge.

 

Semper fin og grov miks.

Dette er melblandinger som er rimelige i Sverige. De selges kartongvis både på Maxi mat og på Nordby Supermarked, og kommer da langt ned i pris i forhold til her. Jeg er ikke veldig glad i melet fra semper, da jeg synes det blir tungt og kompakt. Men bruker den grove i tillegg til finere mikser for litt variasjon.

 

Knekkebrød.

Semper har flere gode knekkebrød, blandt annet grovknäcke og havreknäcke. Disse er som melmiksen, tilgjengelig i kartonger. Da kommer hver pakke ned i 15-17 kroner, noe som er en stor forskjell fra prisen her hjemme. Litt usikker på om de superknekkebrødene med chia finnes i kartong der, men det er absolutt verd en sjekk.

 

Schär sitt mel.

Schär sitt mel ligger på rundt 35 kroner for en kilo i Sverige, og er et av de aller beste melene på markedet. Og ikke bare det, men her i Norge får vi kun tak i mix b nå, i Sverige får vi tak i mix it, som er det tidligere dunkel her, og mix c som er spesiallaget for kaker. Så skal du over, så er det absolutt verd å ta med seg noen kilo hjem igjen.

 

Pasta.

Utvalget av pasta, er i Sverige langt større enn her. I tillegg er det billigere. Barilla sin pasta, ligger ca 10 kroner under det den gjør her, og utvalget er generelt sett stort både av barilla, schär, semper og andre merker jeg ikke husker navnet på i forbifarta.

 

Andre brødprodukter.

Som jeg nevnte over, så er det ikke alt fra Schär som er billigere der i forhold til her. Til tider har feks ciabattaene vært dyrere der enn her. Brødene er det derimot litt å spare på. Det som derimot er det store for meg der, er utvalget. De har minibaguetter og lange baguetter, de har nydelige foccaccia, godt utvalg både i tørrvarehyllene og fryserhyllene. Nå sist jeg var over, fant jeg også ulike både rundstykker og brød fra andre merker som er verd å ta en titt på.

 

Kjeks og snacks.

I potetgullhylla, finner man linsesnacks fra Estrella. En med sourcream and onion og en med dill og gressløk. Og ikke la deg lure, for begge er melkefrie, og knallgode! virkelig verd å ta med seg hjem. Kjekshylla på Nordby supermarked er stor, den på Strømstad mat er enda større. Vi snakker vaffelkjeks med sjokolade, og mye annet til en langt rimeligere pris enn her hjemme. Jeg bruker en del av semper sine havredigestive i kaker, og det er godt under halve prisen der borte. Og når jula kommer, så har du pepperkaker fra både semper og Schär der, til en brøkdel av prisen av her.

Be the first to comment

Legg inn en kommentar