Glutenfrie melmikser

En av de tingene jeg ser mest spørsmål om rundt i grupper, forumer osv er glutenfrie melmikser. Det var så mye enklere med hvetemel, som funker til alt. Men de ulike glutenfrie miksene har hver sine egenskaper. Når man i tillegg ikke skal ha melk og hvetestivelse, så må man passe på. For dessverre så er det sånn at det finnes flere mikser på markedet med det ene eller begge i. Med årene har utvalget av mikser blitt større, og det er noe jeg setter stor pris på. Innlegget her tar for seg de melmiksene som jeg selv bruker. Enten som kjappe løsninger, eller hvor jeg blander og trikser med andre ting. Det er også derfor jeg spesifiserer i oppskriften hva slags mel jeg har brukt. For det som fungerer i en ting, fungerer ikke nødvendigvis like godt i en annen.

 

Schär mix b.

Dette er en av mine store favoritter. Det tok meg mange år før jeg begynte å eksperimentere med melet, men når jeg først kom i gang, fant jeg ut at dette virkelig var noe flotte greier. Denne bruker jeg til så og si all gjærbakst og kjeks. Så kanskje unødvendig å si at det går noen kilo av denne i året. Prisen ligger på rundt 65-70 kroner i butikkene, men her får du en hel kilo mel i posen, i motsetning til mange av de andre miksene.

 

Schär mix c.

I likhet med Mix b, så er dette mel av høy kvalitet. Ulempen med det, er at det kan være vanskelig å få tak i rundt omkring. Så jeg passer på de gangene jeg finner det. Melet bruker jeg i myke kaker. Muffins, formkaker og lignende. Det gir en god smak på kakene og de holder seg godt på benken. Eneste jeg kan si som ulempe er at jeg føler kaker oppbevart i kjøleskap kan trekke til seg litt væske fra kulda i kjøleskapet.

 

Toro lys mix/lys melblanding

Før jeg oppdaget Schär mix b, var dette det melet jeg tydde til ved all gjærbakst som ikke var søt. Fra focaccia til rundstykker og pizzabunn. Skulle jeg være tom for Schär sitt mel, så er det fremdeles dette jeg tyr til da kvaliteten er bra. Dessverre så har innholdet i posene blitt mindre og mindre og prisen dyrere og dyrere, så per i dag er det litt dyrere enn Schär sitt. Det er dog mye lettere å få tak i.

 

Toro fin kakemiks.

Denne er suveren i julekaker og kjeks! Jeg har erstattet den med Schär mix b med stort hell i kjeks som skal være litt myke. Men sprø kjeks får jeg kun med denne. Samme med julekakene. Som med den lyse mixen, så er svakheten at pakningene har blitt mindre og prisen høyere. Men det er verd prisen til de tingene jeg bruker den til. Enkelte myke kaker er også denne å foretrekke på.

 

Semper fin miks.

Da jeg begynte reisen min med glutenfri mat, så var dette eneste melet jeg fant i butikkene som var uten hvetestivelse. Denne og den grove miksen til semper. Den ble derfor brukt i kaker og alt som var, men jeg skal nok innrømme at den i dag er blandt sistevalget på mikser. Rett og slett fordi jeg føler alt som bakes med den får en slags deigete og tung smak og konsistens. Denne må ikke forveksles med Semper mix, som inneholder både hvetestivelse og melk.

 

 

Semper grov mix.

Sammen med den fine mixen, var dette eneste alternativene mine en gang i tida. Denne har jeg likevel ikke klart å kvitte meg helt med. For jeg har noen oppskrifter hvor denne fungerer veldig bra. Som i stekepannebrød og rundstykker uten gjær. Har også prøvd den på bagels og horn, men der må jeg eksperimentere litt til før jeg er helt fornøyd.

 

Jyttemel original/ blå jyttemel

Dette er hemmeligheten min i alt av gjærbakst. 50 gram jyttemel til 300-350 gram schär mix b eller toro lys mix, og du har en sikker vinner. Kombinasjonen gjør at man slipper den litt gummiaktige smaken og konsistensen jeg føler det meste av glutenfri gjærbakst gir. Jeg er derimot veldig lite imponert over at de har kuttet innholdet fra 750 til 500 gram, men at prisene har forblitt det samme. Bare fordi pakningene har blitt mer fancy.

Møllerens grov melblanding

Brød med skorpe og som smaker brød, har vært et savn i flere år for min del. Og det har Møllerens ordnet for meg. Jeg kunne sikkert brukt mye tid på å jobbe meg fram med ulike meltyper og fått gode brød, men dette er så enkelt i en travel hverdag, og smaker så godt at jeg ser ikke noe poeng i det. En pose holder til to brød, putt i gjær, vann og salt, og du har brød som metter og holder seg godt i en plastpose i noen dager. Billig blir det og, da hver pose koster ca 45 kroner. Og billigere glutenfrie brød tror jeg faktisk ikke du får samme hvor mye du prøver.

Semper oat & quinoa bread mix

Denne måtte jeg jo bare prøve da den kom i butikkene. Den gir en god deig å jobbe med, hever greit og smaker godt. Men i likhet med de andre miksene fra semper, så føler jeg den har den litt tunge og deigete smaken og konsistensen. Likevel har jeg brukt den flere ganger, og focacciaoppskriften som følger med, er veldig god selv om den er litt grovere enn hva jeg føler focaccia ofte er.

 

Be the first to comment

Legg inn en kommentar