Hvem er jeg?

Jeg heter Ingrid, bor i Lier sammen med mannen min og våre to sønner. Jeg er født i 1978, så jeg begynner å få noen år på baken nå. Fram til våren 2008 levde jeg et liv som alle andre når det kom til mat. Plutselig ble jeg skikkelig syk, og siden jeg har crohns, så var legene ganske sikre på det var den som var i ferd med å blusse opp igjen. Men alle prøver kom tilbake negative, og legene kunne ikke forstå hvorfor jeg følte meg stadig dårligere. En morgen i januar 2008, satt jeg og spiste en fruktsalat med yoghurt, og jeg hadde ikke før begynt, før magen gikk helt klikk. Og det var starten på slutten av vanlig kosthold for min del. Med hjelp fra fastlegen, matdagbok, og masse prøving og feiling, så fant jeg ut at melk og gluten var det som trigget alle plagene mine. Melka var og er det aller verste. Det skal ingenting til før jeg får reaksjoner på melk, mens jeg kan tåle små mengder av gluten, som feks vanlig soyasaus en gang i blant.

 

Begynnelsen på dietten var tøff! Uansett hvor jeg snudde meg rundt, så var det melk og hvete i alt som var. Alt jeg hadde pleid å spise måtte byttes ut med alternativer som ikke smakte noe særlig. Det vil si, de tingene jeg fikk byttet ut. For alternativene var elendige! Heldigvis har utvalget i glutenfritt uten hvetestivelse, og melkefrie ting, økt med årene. Det var også noen år hvor jeg reagerte på egg, så mange av oppskriftene her er uten egg i tillegg til å være melke- og glutenfrie. Ved siden av disse tingene, så reagerer jeg også på tomater.

 

Jeg har ingen utdannelse innen matlaging, men jeg har hele livet vært glad i å stå på kjøkkenet. Helt fra jeg var ei lita jente, har jeg vært med på kjøkkenet hos oldefar og mormor, og fått prøve meg fram. Jeg har jobbet på kjøkkenet på en vegetarrestaurant, og jeg har jobbet i pizzabransjen, så jeg er ikke helt uten materfaring. Noen ting har jeg med meg fra barndommen, noe fra jobbene jeg har hatt, men det meste kommer fra prøving og feiling på kjøkkenet her hjemme. Målet mitt med allergifri mat, er at også folk som ikke er allergiske, skal synes maten og kakene er gode. Og ikke føle at de spiser noe som er mindre bra enn de ellers ville gjort. Og at vi med allergier skal få fullgode alternativer til det vanlige.


Tanken da jeg startet bloggen her, var at jeg ville dele det jeg har lært opp gjennom årene med allergimat. Internet oversvømmes av blogger og nettsider med forskjellige allergioppskrifter, men jeg synes ofte at det enten er melk, eller gluten. Ofte med hvetestivelse også. Og hvis det er uten, så er det gjerne uten mange andre ting som soya, sukker osv også. Jeg er fan av enkel og god hverdagsmat og kakerkaker, som alle kan lykkes med. Da orker jeg ikke milelange ingredienslister eller veldig avanserte fremgangsmetoder.  Så jeg håper siden min kan inspirere og hjelpe de der ute som står i samme situasjon som jeg gjorde for en del år siden.