Julemat for alle, med og uten juks.

Like sikkert som at jula nærmer seg, så får jeg spørsmål om hvordan jeg lager ulike retter til jul. Noen ting kan man jukse litt med, også når man er allergiker, andre ting, er litt mer komplisert. Men her er listen min over det meste av julemat og desserter, og hvordan man på best måte kan lage de en allergivennlig og enkel måte. Den eneste av de veldig vanlige julemiddagene jeg overhodet ikke kan noe om, er pinnekjøtt. Mest fordi vi aldri har hatt det til middag noen gang her i huset. Og litt fordi jeg dessverre ikke liker sauekjøtt i noe form. Så jeg håper dere kan bære over med meg over den mangelen på kunnskap jeg har der.

 

Medisterkaker.

Det var ikke før i voksen alder at jeg skjønte at det jeg regnet som medisterkaker, ikke nødvendigvis var det samme som andre regnet som medisterkaker. For mange bruker det jeg kaller farsekaker som medisterkaker. Farsedeig, eller medisterfarse som det heter, får du kjøpt fra Gilde som er melkefri. Det finnes også en type i Sverige som er melkefri, men den husker jeg ikke navnet på. For de litt grovere medisterkakene, som man lager selv, så er oppskriften min knakende lett og til og med mannen i hus som har tolv stortær når det gjelder matlaging, klarer å lage disse.

Medisterkaker

 

Julepølser.

I mange år, så var julepølser en evig leteprosess her. Så lykken var stor da jeg ramlet over First price sine julepølser for noen år siden. For tre år siden, ble også Gilde sine melkefrie, og det er absolutt et pluss i boka! Begge pølsene smaker veldig bra, og First price sin har faktisk vunnet smakstester i flere år på rad, så ingen grunn for å unngå den bare fordi det er first price.

 

Kalkun.

For mange, er kalkun en typisk nyttårsrett, men for oss er det julemat. Det er hoveddelen av middagsbordet på julaften, og noe vi gleder oss til i flere uker før dagen kommer. Vi lager kalkun nesten sånn som min tyske svigermor gjør. Hun dynker riktignok sin i rødvin, noe jeg ikke kan fordra, men sånn ellers, så er prosessen ganske lik hennes. I stedet for å fylle den full av brødterninger og ymse annet rart, så fyller vi den med banan og eple, som siden kastes. Dette gjør at saften fra frukten trekker inn i kalkunen, og den ikke blir tørr. Jeg pensler skinnet med smeltet margarin, og strør over Hindu sitt tandoori kyllingkrydder før den settes i ovnen med litt vann i panna rundt. Så stekes den på 175 grader, og jeg beregner ca en halvtime per kilo med kalkun. Så her er det bare å ha tålmodighet. Men det blir veldig bra til slutt da! Det er viktig at kalkunen får tine helt i kjøleskap før den skal i ovnen, og at du fjerner posen med innmat som ligger inni.

 

Saus av kalkunkraft.

Når kalkunen er ferdig stekt, så tar jeg den ut av langpanna. Fyller den med litt vann, setter den inn i ovnen igjen. Så øker jeg temperaturen på ovnen til full guffe så den virkelig får brent seg ut litt. Jeg siler så av krafta i en kjele, koker opp, har i meljevning med maisstivelse, smaker til med salt og pepper og en liten dæsj sukkerkulør for mer farge.

 

Ribbe.

Når det kommer til ribbe, så finnes de i utallige størrelser og fasonger. Vi går alltid for en familieribbe, siden flere av oss ikke er glad i den feite tynnribba, og heller går for kotelettkammen. Og med familieribbe, så får vi begge delene. Jeg krydrer den med salt og pepper kvelden før den skal inn i ovnen. Ovnen setter jeg på 230 grader, før jeg legger ribba med svora ned i en langpanne. Så heller jeg over litt vann, dekker med aluminiumsfolie, og lar den dampe i 40 minutter. Jeg tar den ut av ovnen, og senker temperaturen til 175 grader. Ribba snues så svoren kommer opp, nå skal ribba ha puffet seg skikkelig godt opp. Så settes den inn igjen, ca en og en halv til to timer på en ribbe på 2-2,3 kilo. Om svoren ikke er sprø på slutten, så er det bare å sette på grillelementet og følge med, for det er kort vei fra sprø til brent.

 

Krumkaker og multekrem.

Når jeg leser om desserter og jul på nett, så virker det som om det er to gjengangere, denne og riskrem. Alpro har en god kremfløte som kan lett vispes til krem, og blandes sammen med multer. Oppskrifta mi på krumkaker finner du her, men husk å lage de som skåler og ikke kremmerhus hvis du skal bruke dem til dette.

Krumkaker

 

Riskrem med rød saus

For min del, er den ultimate juledesserten riskrem. Og det gjelder for oss alle her. Det er enkelt å lage selv, og like enkelt å lage den allergivennlig. Jeg kjøper som regel ferdig saus, eller koker fra pose. Lenge leve juksingen når man har mer enn nok annet å gjøre på kjøkkenet. Grøten koker jeg kvelden før, og blander med krem morgenen etter. Da har den fått avkjølt seg skikkelig.

Riskrem

 

Tilslørte bondepiker.

For vår del, har denne desserten blitt fast inventar på nyttårsaften, men jeg har fått med meg at mange også bruker den på julaften. Og det kan jeg forstå, for det er utrolig godt!!!!

Tilslørte bondepiker.

Og med dette, så ønsker jeg dere alle en riktig god jul! Enten dere er allergikere, har familie eller venner som er allergikere, eller bare er innom fordi dere er nysgerrige. En god allergifri jul ønskes dere alle!

Be the first to comment

Legg inn en kommentar