Julemat for allergikere (og alle andre)

Nok en gang, så nærmer vi oss den store dagen som både store og små går og venter på, julaften. Og nok en gang, så er det mange der ute som enten er helt nye på allergifronten, eller som får gjester som er allergiske, og som ikke vet hva som kan spises og hva som er greit å servere. Nå lagde jeg et innlegg om julegodteri for litt siden, så nå er tiden inne for et innlegg om julematen. For julemat MÅ man jo ha når det er jul. 

Medisterkaker.

Jeg har med årene skjønt at det finnes to former for medisterkaker. De vanlige, grove som er laget av ren medisterdeig, og de som er laget på medisterfarse (som jeg er vokst opp med at heter farsekaker). Nytt for i år, er at Gildes medisterfarse nå endelig er både uten gluten og melk. Og den er knallgod! Her i huset blir den riktignok brukt til lunsjkaker og ikke medisterkaker, for når det kommer til medisterkaker, så må jeg ha den grove typen. I min familie, har vi laget medisterkaker på denne måten så lenge jeg kan huske i hvert fall, og de er mine absolutt favoritter.
500 gram medisterdeig
1,25 ss potetmel
1/4 ts muskat
1/4 ts pepper
1/4 ts salt
1 dl rismelk
Bland alt godt sammen, lag kaker og stek på svak varme til de er gjennomstekt. Snu de halvveis i steketiden. 

Julepølser.

På julepølsefronten, så begynte det å ta seg opp i fjor. Da fant jeg både First Price, Leiv Vidar og Finsbraathen uten melk og gluten. I år, har også Gilde sin kokte julepølse blitt melke og glutenfri. Favoritten her i huset er fremdeles First Price sin, men det er godt å vite man har noen alternativer, når butikkene er tomme for enkelte typer. 

Kalkun.

For mange nordmenn, er kalkun mer en nyttårsrett enn en julerett. Men her i huset, er dette julematen over alle julemater. Det var noe vi begynte med første julen vi feiret sammen, siden det er mannen min sin tradisjon fra Tyskland der han vokste opp.  Mange har tradisjon med å fylle kalkunen med en eller annen form for stuffing, som de også kan spise senere. Den delen har vi hoppet over her. Vi fyller i stedet kalkunen med frukt, i hovedsak epler og bananer. Siden frukten inneholder mye væske, så trekkes den ut og inn i kjøttet, og man unngår å få tørr kalkun. Fuglen pensles med smeltet margarin, og krydres med noe så enkelt som tandoori kyllingkrydder som jeg kjøper i krydderhylla, og inn i ovnen med litt vann i langpanna. 175 grader, og jeg beregner ca en halvtime per kilo fugl. Noen ganger bittelitt lenger. Husk at kalkunen må være ordentlig tint før den settes i ovnen, og husk å ta ut innmaten fra fuglen. Jeg pleier tine kalkunen 2-3 dager i kjøleskap før den stekes.

Saus til kalkunen.

Når kalkunen er ferdig stekt, så tar jeg den ut av langpanna. Så fyller jeg panna med vann, og setter den inn i ovnen igjen. Skrur temperaturen opp på topp, og skrur på grillelementet. Jeg lar panna koke ut i ca ti minutter, før jeg siler av krafta i en kjele, koker opp, har i jevning av maizena, salt, pepper og litt sukkerkulør for fargens skyld. Så enkelt, og så godt!

Ribbe.

Her er det mange å velge mellom, men vi pleier å gå for familieribbe, da jeg liker kotelettkammen best, siden den ikke er så feit. Ribba krydres to dager i forveien med salt og pepper som gnis skikkelig inn. Jeg har sett at mange selger ribbe med rutet svor nå, hvis den ikke er det, så er den greit å rute opp før man krydrer den. Hvis du velger en familieribbe, er det viktig å ha noe under den tynneste delen, så ribba blir jevn i høyden når den stekes. Legg den i en langpanne, hell på litt vann og dekk med folie. Stek den i 45 minutter på 230 grader. Ta den ut av ovnen, fjern folien, og stek den videre på 175 grader. Beregn ca en halvtime per kilo ribbe. Hvis ikke svoren er sprø når ribba er ferdig, så kan du sette på grillelementet de siste minuttene. Men her må du følge godt med, for veien fra sprø til brent er skummelt liten. 

Krumkaker og multekrem.

For mange er dette en vanlig dessert på julaften. Krumkaker finner du oppskrift på her:  http://matallergier.blogspot.no/2013/11/krumkaker.html. Bare husk å lag de som skåler i stedet for kremmerhus. Alpro har en god fløte som kan vispes, som fungerer fint også til multekrem.

Riskrem med rød saus.

Dette er den ultimate juledesserten her i huset. Og her småjukser jeg litt. Til familien vår på 7 voksne og 1 barn, så lager jeg krem nok til at jeg er sikker på at det er nok, så ofte har vi litt rester igjen til dagen etter. Jeg bruker 3 poser av den blå risgrøten til Toro. Jeg begynner med 1 liter rismelk, som jeg koker opp sammen med innholdet i posene. Underveis i kokingen tilsetter jeg litt og litt mer melk, til jeg føler den har riktig konsistens. Dette fordi rismelk kan være litt ustabil i egenskapene sine, så følger jeg anvisningen på pakkene, så ender jeg ofte opp med rissuppe og ikke risgrøt. Når den er tykk og fin, så setter jeg den til avkjølingen til dagen etter. Husk å oppbevare den kald, og ikke i romtemperatur. Til disse tre posene, så bruker jeg tre bokser med alpro sin kremfløte, litt vaniljesukker og litt sukker. Noen liker det veldig søtt, det gjør ikke vi. Så jeg bruker ca 1 ss av vaniljesukker og 1 ss av sukker til 1 boks alpro kremfløte. Stivpisk fløten, og ha den kalde grøten i. Sett i kjøleskap til servering. Til denne kan man kjøpe ferdig saus, koke selv eller gjøre det på hvilken måte man ønsker. Vi kjøper gjerne ferdig saus, for å minske mengden jobb på julaften. 
Da håper jeg at dere har fått noen tips og triks på veien. Og at det blir en vellykket julefeiring for både store og små, og både de med og uten allergier når den store dagen kommer om ikke så lenge.God jul 🙂

2 Kommentarer

  1. Banan i kalkunen? den er ny for meg. Det skal jeg prøve for jeg synes kalkunen har lett for å bli litt tørr ? Skal prøve rismelk i riskremen også ? Tusen takk for tips igjen. KJEMPEFIN blogg ? Ønsker deg en riktig fin helg ? ?

  2. Jeg hadde omtrent samme reaksjon første gangen jeg fikk høre om det fra svigermor. Jeg kaster jo bare frukten etterpå, så tenkte jeg får bare ta sjansen. Og det ble knallbra.

Legg inn en kommentar