Kjære VG

Nok en gang åpner jeg nettavisene, og finner en artikkel som er negativ mot glutenfri diett. Og nok en gang, så kjenner jeg på trangen til å filleriste både journalister og redaktører som lager disse artiklene. “Sannheten om glutenfritt” står det på forsiden. “Er glutenfri mat sunt?” er overskriften når man trykker på artikkelen, som gjemmer seg bak en betalingsmur, sånn at folk flest ikke får lest den. Og med en overskrift og innhold som gjør at skeptikerne nok en gang får bekreftet det “de alltid har visst”. At vi som lever glutenfritt er en gjeng med trendy hypokondere som innbiller oss at vi har allergier. Hvorfor all denne heksejakta mot glutenfri diett? Hva gjør det om folk “velger” glutenfritt?

 

Dere har rett i en ting. Det er bare en brøkdel av dem som lever glutenfritt som har en faktisk allergi, eller cøliaki om du vil. Som egentlig ikke er en allergi i det hele tatt, men en autoimmun sykdom som trigges av proteinet gluten som man finner i hvete, rug, bygg og spelt (og havre som ikke er ren). Vi som ikke har denne “riktige” diagnosen, har aldri påstått noe annet heller. Men i det vakre landet vårt, så finnes det rundt 20% av befolkningen som sliter med irritabel tarm, eller ibs som diagnosen blir kalt. Av disse, vil igjen rundt halvparten få god hjelp av en LavFODMAP diett. Som i det store og det hele går ut på å kutte ut gluten, laktose og en god del andre matvarer fra kosten. Det finnes også en god del mennesker, som tydelig blir syke av å spise glutenholdige produkter, men som ikke har en diagnose på det. Og årsakene er mange.

 

Det kan være at man ikke klarer å gjennomføre en gastroskopi. Eller man har begynt på diett før man får en diagnose, men klarer ikke å gjeninnføre gluten i kosten lenge nok til at det vil slå ut på vevsprøver. Det er også mange av oss som bare blir dårlige når vi spiser gluten, uten at vi egentlig har noen logisk forklaring på det annet enn intoleranse. Ja, også har du alle oss som lever med autoimmune sykdommer, som får en markant bedring av sykdomsbildet ved å kutte gluten ut av kosten vår. En diett som gjør at vi går fra totalt sengeliggende og sterkt plaget, til at vi fungerer i hverdagen. Hvorfor skal dere hele tiden harselere med oss? Hvorfor kalle oss trendy, at vi tror det er sunt, og tvilsette hvorfor vi faktisk lever på diett?

 

At salget av glutenfrie produkter øker, er en selvfølge. Flere og flere oppdager at de blir bedre av å kutte det ut, LavFODMAP har kommet for å bli, og utvalget er større enn noen sinne. Men sunt er det vel ingen som påstår det er. Den tanken om at glutenfritt skal være så sunt, er en feiltolkning fra da Lavkarbodietten var i sterk frammarsj her i landet. For mange ble bedre av å kutte ut hvetemel, og bablet i vei om hvor fantastisk det var å spise glutenfritt. Samtidig som de satt og spiste produkter laget av rent gluten uten å merke noe. For de reagerte ikke på glutenet og proteinene, men på stivelsen i hvetemelet. Glutenfrie varer, inneholder i hovedsak raske karbohydrater og langt mer sukker og e-stoffer enn vanlige matvarer. Man velger ikke glutenfri diett fordi det er sunt. Man velger det fordi det er en nødvendighet.

 

Jeg er en av disse hypokonderne uten rett diett, som såkalt har valgt å leve glutenfritt. Men når jeg står i butikken, så er det ingen som vet at om jeg har cøliaki eller ikke. De bare ser meg kjøpe glutenfrie produkter. Min vei til glutenfri diett, er en lang og vond reise med Morbus crohns i bagasjen. En fastlege som skjønte at jeg reagerte på maten jeg spiste selv om blodprøvene ikke slo ut, og en lang periode med prøve og feile metoden. Ved å eliminere matvarer fra kosten, innføre dem, eliminere dem igjen, nok en gang innføre og til slutt eliminere dem for godt. Får jeg i meg gluten (eller melk) ved et uhell, og jeg ikke vet det, så blir jeg like syk som om jeg vet det. Og tro ikke at jeg ikke har prøvd å spise glutenholdige produkter innimellom, i håp om at jeg denne gangen skal tåle det.

 

Gjennom 9 år nå på diett, har jeg jobbet jevnt og trutt for å øke kunnskapen til folk flest angående diett og glutenfri kosthold. Dette vet jeg mange med meg også har gjort. Vi er flere bloggere som driver gluten og melkefrie blogger, og det er ikke uten grunn. Vi jobber for å fjerne tabuet ved å ha en spesialdiett. Ved å få folk til å forstå at det er ikke et valg vi tar bare fordi det er moro å være sær. Det er ingen med vettet i behold, som velger en diett som er dobbelt så dyr, som smaker i stor grad dårligere enn vanlig mat (i hvert fall de fleste ferdigproduktene i butikken, og som gjør det tilnærmet umulig å gå ut å spise, legges inn på sykehus osv. Vi jobber for at utvalget og kunnskapen skal økes. Og at tabuene rundt dette skal fjernes. Spesielt for barna som lever på diett. Og sånne artikler som det dere har kommet med i dag, det ødelegger litt og litt det vi bygger opp. Så jeg spør dere en gang til, og jeg håper på svar. Hvorfor er det så viktig for dere å drive heksejakt på den glutenfrie dietten? Hvorfor er det så viktig å fortelle hele verden at vi som lever på diett er en gjeng med hypokondere som innbiller oss at vi er allergiske?

3 Kommentarer

  1. Tusen tusen takk for at du griper fått i dette! Jeg hadde lyst til å skrive selv, men hverdagen blir av og til litt for hektisk. Det er så flott at du og flere blogger om det å leve på diett. Forhåpentligvis vil det snart bli slutt på å harselere med oss som lever glutenfritt. God sommer!

  2. Veldig bra det du skriver!!! Har ikke lest VG artikkelen, ønsket ikke betale for papirutgaven.. -muligens presiserer de hvor dårlig de glutenfrie erstatningsproduktene er på næring og proteininnhold –
    Enda et poeng her – er kanskje at – det er jo ikke akkurat ønskeinnhold i disse produktene, men det er ikke alltid at vi har energi eller kunnskaper nok til å bake /lage sunne nok glutenfrie produkter – det er ikke vår feil (som kunder/lesere glutenintolerante og allergikere) – at maten er dårlig- bortsett fra at endel av oss oppfordrer produsenter til mer næringsrikt innhold-
    – så derfor må vi ? desverre foreløpig oppleve disse ofte elendige erstatningsproduktene..og desverre bli utsatt for slik harselering fra media…
    ikke helt frivillig egentlig…

Legg inn en kommentar