
Jeg husker helt tilbake til barneskolen, hvor Heimkunnskap, eller skolekjøkken var et av mine favorittfag. Kanskje var det der grunnlaget ble lagt for det jeg driver med i dag? Det er ikke mange av kakene eller rettene som virkelig festet seg, men en av dem var krydderkake. Denne myke, saftige og helt vidunderlige kaka som spredde nydelig lukt rundt på hele kjøkkenet. Bare tanken sender meg rett tilbake til barndommen. Oppskrifta var en kjær skatt hos meg i mange år, før den forsvant på mystisk vis i slutten av tenårene. Siden har jeg med jevne mellomrom prøvd å finne den igjen, uten hell. Jeg har bakt krydderkaker som er helt ok i smak, men ikke som den jeg husker. For et par år siden, arvet jeg en gammel kokebok fra 1955 av tanta til mamma, og selv om ingen av oppskriftene i den heller fikk det til å krible helt ned i tærne på meg, så begynte jeg å eksperimentere med oppskriftene. Og plutselig satt den! Med et pang! Den forsvant omtrent før jeg rakk å blunke her, og til og med husets kakeskeptiker spiste tre skiver av den!
200 gram sukker
2 store eller 3 små egg
2 ts bakepulver
175 gram toro fin kakemiks
5 ss alpro soyayoghurt naturell
‘100 gram smeltet melkefritt margarin
1 ts kanel
1/2 ts kardemomme
3/4 ts malt ingefær
1/4 ts malt nellik
Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis.
Ha i yoghurt og smeltet margarin.
Ha i alt det tørre.
Sjekk konsistensen på røren, ser den bittelitt tynn ut, så ha i en spiseskje til med mel.
Hell røren over i en brødform. Bruker du en av metall, så lønner det seg å legge bakepapir i bunnen og på sidene. Bruker du silikon (Jeg bruker silikon fra Tupperware), så må de skylles godt i kaldt vann før bruk.
Stekes på nest nederste rille ved 175 grader i 45 minutter.
Legg inn en kommentar