Laktosefritt eller melkefritt.

En av de største utfordringene jeg møter når jeg lever uten gluten og melk, er at veldig mange ikke vet forskjellen på melkefritt og laktosefritt. Du verden så enkelt det hadde vært om det var en og samme ting, men det er det altså ikke. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sett folk spørre etter melkefrie alternativer, og folk ramser opp laktosefrie produkter. For ikke å snakke om alle de gangene jeg, eller andre jeg kjenner med samme utfordringer i matveien, har fått servert laktosefri mat, i den tro at det da er melkefritt. For meg som voksen, så er det irriterende og unødvendig, men jeg tåler det. Jeg tåler den tyngden det er å måtte si at, beklager, men den der kan jeg ikke spise. Jeg tåler å få vondt i magen, og jeg skjønner at det er maten jeg har spist som er årsaken. For et barn derimot, så er det ikke like enkelt.

For når et barn kommer i en bursdag, klassefest, skoleavslutning eller lignende, så vil det ikke tenke over hva slags melk eller margarin som er brukt i kaken eller maten. Og for de med virkelig alvorlig melkeallergi, så kan det gå fryktelig galt. Nå er det heldigvis ikke så ofte barn har så alvorlig allergi at det kan få alvorlige følger, men det er lite moro å avslutte dagen med oppkast og diare fordi noen nok en gang har gjort en feil med hva de serverer. Etter Diplom-is lanserte kronesisen sin “Fri”, så har egentlig problemet bare vokst enda mer. For butikkene tar nå inn mindre og mindre av melkefri is, og anser vel at de har fylt opp allergikvoten sin ved å ha “Fri” inne. Men denne er laktosefri, ikke melkefri.

For å oppklare litt hva jeg mener. Når noe er laktosefritt, så kan det selvfølgelig også være melkefritt. Men i hovedsak, så baserer laktosefrie produkter seg på melkeprodukter, som er tilsatt et enzym for å bryte ned laktosen i produktene. Disse vil derfor allikevel inneholde melkeproteiner i alle former, som er den andre tingen i melk mange reagerer på. Melkefritt derimot, betyr at det er helt uten alt av meieriprodukter og melkeprodukter. Det er fritt for både laktose og melkeproteiner, og erstatningene er plantebasert. Det kommer stadig nye laktosefrie produkter på markedet, men skal du ha melkefritt, så må du se etter Alpro, Oatly, Rice dream ol. Melk og “melkeprodukter” basert på soya, ris, havre og mandel. Men vær obs på at det meste av det som er basert på havre, ikke er laget på ren havre, så de inneholder da gluten.

For meg som har drevet med dette kostholdet i 9 år nå, så er det en selvfølge å lese bakpå produkter, sjekke ingredienser og vite hva jeg ser etter. For noen som er helt ferske i dette, besteforeldre, foreldre i barnehager og skoler, ansatte i barnehager og skoler osv, så er det ikke alltid lett å vite hva man skal se etter. Derfor skulle jeg ønske at matprodusenter kunne vært flinkere til å merke varene riktig. For hvordan skal en stakkars kropp som står og skal handle inn til en skoleavslutning, vite at laktosefritt og melkefritt ikke er det samme, når til og med melkefrie produkter merkes med laktosefritt. Semper er en versting på den fronten. De merker aldri noe med melkefritt, bare laktosefritt. Og når til med leger, sykepleiere og andre i helsevesenet til tider ikke skjønner forskjellen, så er det jammen ikke lett for andre å vite forskjellen. Så jeg håper at alle som sliter med dette, skal informere, varsle og lære bort kunnskapen sin om hva som er forskjellen, og hvilke alternativer som finnes for de som trenger helt melkefri kost. Kjemp, stå på, klag og informer, og kanskje hvis vi alle slår oss sammen og går på, så vil livet bli bittelitt lettere for oss i framtida.

  

3 Kommentarer

  1. Ja……på barnehagefest i dag var det utrolig mye gluten- og laktosefritt. Men ingenting melkefritt. Så stakkars lillemann…

Legg inn en kommentar