Lussekatter

Før jeg fikk barn i barnehage, hadde jeg faktisk ikke spist lussekatter siden jeg gikk på barneskolen. Den gangen lagde vi lussekatter med gurkemeie i stedet for safran på skolekjøkkenet, og serverte rundt på skolen på Luciadagen. Jeg så ikke det fantastiske med dette bakstverket, ei heller da eldstemann begynte å mase om vi kunne bake det hjemme som de hadde i barnehagen. Men så ga jeg etter da. Og tenkte at hvis jeg først skal gjøre det, så skal jeg jammen meg gjøre det ordentlig og! Ikke noe gurkemeie, men bruke ordentlig safran i deigen. Og for en oppdagelse! Plutselig ble det en helt egen smak på lussekattene! Etter noen år med baking av disse, har jeg nå endelig fått ned oppskriften på den perfekte lussekattedeigen!

 

4 dl rismelk

3/4 pakke fersk gjær

1,5 ss fiberhusk

1 egg

4 ss rapsolje

1/2 ts kardemomme

0,5 gram safran, gjerne den knuste varianten

1 dl sukker

75 gram blå jyttemel

350-400 gram Schär mix B

Egg og rosiner til pensling og pynt

 

Varm melken til lunken, og rør ut gjæren.

Bruk gjerne en kjøkkenmaskin videre. Ha i fiberhusken, og la maskinen gå til den har tyknet litt.

Ha i egg, rapsolje, safran og kardemomme. Bland det godt.

Ha i sukker og jyttemel.

Ha i litt og litt av Schär mix B, og la den kjøre litt mellom ladningene av mel.

Strø mel på bordet, og hell ut deigen.

Form den til ei pølse, og del deigen i 12.

Trill ut lengder og snurr de sammen til fine lussekatter.

Legg de på en bakeplate, og legg et håndkle over. La de heve i ca en time.

Pensle med egg, og pynt med rosiner før steking.

Stekes ved 200 grader i 15-20 minutter.

Avkjøl på ris.

Be the first to comment

Legg inn en kommentar