Matintoleranse

Matallergi, eller matintoleranse, kan være vanskelig å forstå for mange. For det finnes så mange utgaver og grader av det. Cøliaki, som ofte blir kalt glutenallergi, er feks ikke en allergi i det hele tatt, men en autoimmun sykdom, hvor tarmene og kroppen reagerer på proteinet gluten som finnes i hvete, bygg og rug (og havre som ikke er ren havre, pga kryssmitte). Allergi, er en akutt reaksjon i immunforsvaret, og det er mange ting man kan være allergisk mot, annet enn mat. De vanligste matallergiene er nok egg, nøtter, peanøtter og melk i hovedsak. Men det finnes ikke en ting man ikke kan reagere på. For de med alvorlige allergier, og cøliaki, kan den minste lille sporsmitten fra vanlig mat som inneholder dette, være nok til å sette i gang en reaksjon.

 

Også har du matintoleranse da. Som ofte får gjennomgå i media som kaller det en trend, i stedet for å forstå at det faktisk er langt flere som reagerer på ting, enn det som kanskje slår ut på blodprøvene hos legen. For blodprøvene legene tar, de tester kun for en type reaksjon fra immunforsvaret, mens man i virkeligheten kan ha flere typer reaksjoner. Både senreaksjoner, og bare reaksjoner i slimhinnene. Gluten og melk er nok de vanligste her også. For mange, holder det å kutte ut laktosen i melka, og kjøpe laktosefrie melkeprodukter. Hos andre, må hele melka bort, i alle former og mengder. Og noen har intoleranser mot det meste.

 

Om du tror at du reagerer på noe du spiser, så er første bud å gå til legen og få tatt blodprøver for å sjekke om det er en faktisk allergi du har. Det kan også være en fordel å gå gjennom en gastroskopi for å sjekke om man har cøliaki. Før dette, bør kostholdet være som normalt, da de ikke kan se om tarmtottene tar skade av kostholdet om man allerede har gått over til glutenfritt. Hvis ikke lege og eventuell gastroskopi gir noen resultater, så finnes det flere tilnærmingsmetoder man kan prøve ut. Det finnes intoleranseprøver som york testen eller eu-biotek testen, som man kan kjøpe på nett, eller få hos alternative behandlere. Disse koster en god del, men kan være en god investering om man stadig er syk uten å vite hvorfor. Man kan gjøre som jeg gjorde, å skrive en matdagbok, med notater om hvordan formen var den dagen, og se om man finner noen sammenhenger. For så å kutte ut noen uker, før man prøver å reintrodusere matvaren for å se om det kommer noen reaksjoner. Også har man den som kanskje er mest kjent nå i dag, LowFodmap dietten. Dette er en utrolig effektiv og fin måte å eliminere hva man reagerer på og ikke. Men den krever tid, oppmerksomhet og en innsats for den som begynner på den.

 

Om du er nysgjerrig på LowFodmap, så finnes det mange blogger der ute, med mye god informasjon. Dette er også den dietten som er anbefalt av mange leger, for de som sliter med generelle mageproblemer som irritabel tarm. For mange, inkludert meg selv, kan rett kosthold være som medisin. Det er mange sykdommer og diagnoser som kan bli bedre ved endringer i kosthold (som oftest gluten og melk), som feks adhd, inflamatoriske tarmsykdommer, asperger/autisme. Det betyr ikke at alle med disse diagnosene blir bedre av å kutte melk og gluten, og det betyr heller ikke at man skal gå rundt og tro man sitter på fasiten om det funker for en selv. Men som jeg pleier å si, det er verd å forsøke. Og funker det ikke, så funker det ikke. Og skulle man merke bedring etter rundt en måned på diett, så er det jo bare supert! Ellers er det viktig å huske at man skal ikke kutte ut store grupper mat fra kostholdet, uten å ha vært i kontakt med lege for tester først. Dette gjelder spesielt for barn!