Mine beste julekaker.

Sakte,men sikkert så nærmer Desember seg. Med julepynt og julebrus, og ikke minst julekaker! Så lenge jeg kan huske, har alle disse småkakene vært en stor del av jula for meg. Det var mormor som bakte da jeg var lita. Fattigmann, smultringer, krumkaker, og det vi kalte Olavskaker, som jeg i voksen alder fant ut at heter Serinakaker. De ble omkalt i familien her, fordi broren til oldefar elsket dem! Vi hadde også noen kaker som kom og gikk. Pepperkaker, peppernøtter, risboller, goro osv. Men uansett hvilke kaker det var snakk om, så elsket jeg dem. I voksen alder, overtok jeg stafettpinnen og begynte å bake. Og med allergiens inntog, så måtte jeg tenke på nytt. Noen kaker har jeg aldri fått til ordentlig, andre smaker bedre enn før. Og hva som ligger i kakehaugen, varierer fra år til år også her. Noen Favoritter har det dog blitt gjennom årene, også for eldstemann sin del som nå er stor nok til å ha favoritter. Og hvert år, så tester jeg ut en ny sort, for hvem vet, kanskje jeg går glipp av noe?

 

Min største favoritt er nok sirupsnipper. Disse husker jeg som tynne og flate, og det får jeg ikke til med glutenfritt. For du verden som de sveller og hever i ovnen. Men de er sprø, de knaser og de er fantastisk gode!

Sirupsnipper i hjerteform

Kokosmakroner var alltid med i jula da jeg var lita. Og for meg, er det kun denne oppskriften som gjelder. Jeg har aldri skjønt hvorfor man skal “tynne ut” kokosen med masse mel og rare saker, nå man kan gjøre det så enkelt og smakfullt som dette. Enklere blir det faktisk ikke. Kun tre ingredienser.

Kokosmakroner (med egg)

Døler hadde jeg faktisk aldri hørt om før ei venninne nevnte de for meg for noen år siden. Men det ble fort en favoritt her i huset. Og de er overraskende lette å lage. Det eneste jeg sliter med, er at de blir så tynne at jeg fort knekker dem, fordi jeg ikke er forsiktig nok når jeg håndterer dem. Men de er verd det! Og fordelen med knekte kaker er jo at de kan momses med en gang.

Døler

Krumkaker var favoritten  min i veldig mange år. Mormor pleide å steke de, og jeg fikk hjelpe til med å rulle de. Vi rullet på trepille for kremmerhus, la de over glass for å lage kopper ut av dem, og på en tresleiv for å lage små ruller. Og jeg brant meg alltid på fingertuppene. Noe jeg fremdeles ikke har lært hvordan jeg skal unngå.

Krumkaker

Nå er jeg sikkert veldig sær på kaker, søthet osv, men Brune pinner er alt for søte for min del. Derimot har jeg skjønt at andre synes de smaker helt vidunderlig nydelig. Så jeg baker de hvert eneste år. Og serverer til gjester som kommer innom. Og disse går virkelig unna! De blir ikke ordentlig brune, som de med gluten, men de blir skikkelig sprø, og smaker visst helt perfekt sies det.

Brune pinner.

Og sist mens ikke minst, så har vi risboller. Søte, sprø, og fulle av deilig sjokoladesmak. Dette er en oppskrift jeg aldri helt har fått med meg hvor kommer fra. Men den har vært i familien min siden før jeg ble født. Og det begynner å bli noen år siden. Du finner også flere oppskrifter på julekaker på siden min, men dette er da mine favoritter. Og skulle det være en julekake du ønsker oppskrift på, eller som du mener jeg må prøve, så ikke vær redd for å sende meg en melding eller legge igjen en kommentar.

Risboller.

Be the first to comment

Legg inn en kommentar