Mine beste julekaker.

Desember nærmer seg med stormskritt. Og med desember kommer jula og juleforberedelsene. En av de viktigste forberedelsene her i huset er julekakene. For hva er vel en jul uten noe godt å knaske på? Denne tradisjonen har vært med meg siden jeg var barn og stod ved kjøkkenbordet til mormor mens hun tryllet fram de mest fantastiske kaker. Det var virkelig årets høydepunkt å få være med på julebaksten hos mormor. I dag er det jeg som står for bakingen. Mange av de tradisjonelle slagene har blitt byttet ut til fordel for litt nyere og mer spennende varianter. Men noen av klassikerne går fremdeles igjen på kjøkkenet mitt. For hva er vel en jul uten krumkaker eller risboller?

 

Min største favoritt er nok sirupsnipper. Disse husker jeg som tynne og flate, og det får jeg ikke til med glutenfritt. For du verden som de sveller og hever i ovnen. Men de er sprø, de knaser og de er fantastisk gode!

Sirupsnipper i hjerteform

Kokosmakroner var alltid med i jula da jeg var lita. Og for meg, er det kun denne oppskriften som gjelder. Jeg har aldri skjønt hvorfor man skal “tynne ut” kokosen med masse mel og rare saker, nå man kan gjøre det så enkelt og smakfullt som dette. Enklere blir det faktisk ikke. Kun tre ingredienser.

Kokosmakroner (med egg)

Døler hadde jeg faktisk aldri hørt om før ei venninne nevnte de for meg for noen år siden. Men det ble fort en favoritt her i huset. Og de er overraskende lette å lage. Det eneste jeg sliter med, er at de blir så tynne at jeg fort knekker dem, fordi jeg ikke er forsiktig nok når jeg håndterer dem. Men de er verd det! Og fordelen med knekte kaker er jo at de kan momses med en gang.

Døler

Krumkaker var favoritten  min i veldig mange år. Mormor pleide å steke de, og jeg fikk hjelpe til med å rulle de. Vi rullet på trepille for kremmerhus, la de over glass for å lage kopper ut av dem, og på en tresleiv for å lage små ruller. Og jeg brant meg alltid på fingertuppene. Noe jeg fremdeles ikke har lært hvordan jeg skal unngå.

Krumkaker

Nå er jeg sikkert veldig sær på kaker, søthet osv, men Brune pinner er alt for søte for min del. Derimot har jeg skjønt at andre synes de smaker helt vidunderlig nydelig. Så jeg baker de hvert eneste år. Og serverer til gjester som kommer innom. Og disse går virkelig unna! De blir ikke ordentlig brune, som de med gluten, men de blir skikkelig sprø, og smaker visst helt perfekt sies det.

Brune pinner.

Tørre vafler ble introdusert for meg på et julemarked for en del år siden. Og de ble kjapt en ny favoritt både hos oss voksne og hos eldstemann som den gang var 2. Og siden har de vært en selvfølge i jula for vår del.

Tørre vafler

 

Sarah Bernard er en kake som for mange hører jula til. Jeg for min del har aldri fått helt teknikken på dette med små runde mandelbunner. Men i langpanneform derimot, er den en stor favoritt her! Det fine med den er at den kan lages i god tid i forveien og fryses ned i biter. Så er det bare å ta den opp en time eller to før servering, og den er like god.

Sarah Bernhard i langpanne

Og sist mens ikke minst, så har vi risboller. Søte, sprø, og fulle av deilig sjokoladesmak. Dette er en oppskrift jeg aldri helt har fått med meg hvor kommer fra. Men den har vært i familien min siden før jeg ble født. Og det begynner å bli noen år siden. Du finner også flere oppskrifter på julekaker på siden min, men dette er da mine favoritter. Og skulle det være en julekake du ønsker oppskrift på, eller som du mener jeg må prøve, så ikke vær redd for å sende meg en melding eller legge igjen en kommentar.

Risboller.

Be the first to comment

Legg inn en kommentar