Oldefars suppelapskaus

Jeg har med meg mange retter fra barndommen. Og de fleste av disse kommer fra Oldefar sitt kjøkken. Jeg var så heldig at jeg fikk beholde han fram til jeg var 31 år, og gjennom hele oppveksten, så lot han meg få være med når han lagde mat. Enten det var fersk suppe, suppelapskaus eller fiskeboller i hvit saus. Det er nok mye takket være han, at jeg ble så glad i matlaging som jeg ble. Han pleide å koke suppelapskaus på spekeskinke, men en gang i blant, kokte han den på salte knoker, fordi jeg ikke likte den når den var kokt på spekeskinke. For snill som han var, så var det der jeg spiste middag hver dag etter skolen. Smaken på denne suppa har jeg hatt med meg i årevis fram til jeg plutselig kom på at jeg jo kunne lage den selv. Og det var ren fornøyelse!
1,5-2 kilo lettsaltet knoke
Vann
2 kilo poteter
1 stor sellerirot
1-2 persillerot eller pastinakk
1 kilo gulrøtter
1 stor purre
1 kålrot
bladpersille
pepper
muskat
 
Bruk en stor kjele, og pass på å dekke knoken helt med vann, gjerne litt over og, da det damper bort en del.
Kok opp, og la knoken småkoke i ca 3 timer.
Kjøttet skal løsne fra beinet, sånn at det er enkelt å plukke fra hverandre når den er ferdig.
Ta kjøttet ut av kjelen, og la det avkjøle til du kan plukke det.
Skrell og skjær alle grønnsakene i terninger, og ha dem i krafta.
Kok opp igjen, og la koke til grønnsakene er møre.
Plukk knoken ren, og skjær kjøttet i små biter.
Ha over i de kokte grønnsakene, ha i persille, pepper og muskat, og la småputre i fem minutter.
Jeg har vært borti noen knoker som ikke er veldig salte, og da kan det trengs bittelitt salt, men som regel er knoken nok.

 

Legg inn en kommentar